söndag 4 april 2010

Pollinering av Bih Jolokian


Jag har nog inte handpollinerat så ofta förut. Jag behöver några rena Bih Jolokia frön för framtiden och väljer att korspollinera den inom samma individ. Jag är osäker på om det går redan samma dag då blomman har öppnats men kommer testa det i några dagar i rad för att vara "säker" på att jag har skött min uppgift korrekt.

Jag tar först och fuktar en bomullstuss och sedan rör jag försiktigt i blomman i 20 sekunder ungefär. Jag försökte se om pollenen var synliga för ögonen. Icke sa Nicke.

Därefter för jag bomullstussen till nästa blomma och repeterar samma procedur. Idag handpollinerade jag på så vis 6 blommor. Då jag misstänker att det är tidigt på sässongen för Jolokia med avseende på ljusförhållanden så förväntar jag mig att blommorna ramlar av.


Men man vet aldrig. Kanske är pollineringen lyckad och plantan bestämmer sig för att köra på.

5 kommentarer:

Johan // Blafa sa...

Tjenare, nu vet jag att jag är sent ute som fan. Men alla mina Skorpioner träffade inte jorden utan jag sitter med 4 kvar. Dessa är av stainen som kallas "Morouga Blend" den sägs till och med vara starkare än den "vanliga" sorten. Jag har köpt mina hos fatalii, våran finska vän. Jag såg din post innan och undrar om du vore intresserad av dessa? Jag vet att 4 frön verkligen inte är mycket att hänga i granen, men hör av dig om det är av intresse! Du kanske har någon 7pod över?

Jag har även en del andra intressanta fröer som jag kan tänka mig att skicka med. Är rätt sugen på att försöka mig på en 7pod i år. :)

Annars vill jag tacka för en grymt trevlig blogg som jag följer dagligen med nöje. Själv kör jag en odlingslogg hos fatlii och en kopia av denna på det amerikanska forumet 'The hot pepper'. Ta gärna en titt om du har tid!
http://www.thehotpepper.com/showthread.php?17664-Blafa-s-indoor-garde-2010.-First-time-grower.-Many-pictures / http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7346.0

Michael Salemsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Michael Salemsson sa...

Tjenare, tack för att du gillar bloggen.

När det gäller 7 pod. Jag har tre stycken 7 pod plantor kvar som sticker upp. En med dublett i en kruka. Skicka mig ett meddelande på salemsson.michael@gmail.com så kan vi komma överrens om något. Jag tror jag har 4 frön också. När det gäller skorpionen så kan jag egentligen odla den fortfarande men jag kommer inte få frukter. Men det är lugnt. Kommer "dissa" vissa plantor till nästa sässong ändå. Bra att starta i april 2010 för att få frukt någon gång sommaren 2011. Om du bor i Stockholm byter jag gärna en 7 pod mot en T.Scorpion. Maila mig så ser vi om vi inte kan varandra behjälpliga i den här situationen.
mitt mail: salemsson.michael@gmail.com

Jan Löfgren sa...

Ursäkta en oinvigd, men varför fuktar du topsen? Motverkar inte det ditt syfte som primärt är att få pollenskiten att lossna, inte fästa vid topsen.

Eller är jag helt snett på det?

Michael Salemsson sa...

Bra ifrågasättande. Något måste ha gått fel. Det här är en felkälla. Omprövning sker imorgon. Jag använde en vanling pensel senast. Men jag fuktade den också. Fukt kan vara en felkälla = Ajabaja från min sida för att inte ha kört på rutin. Jag kör lite yotube rullar på hur man handpollinerar. Behöver mycket högre träffsäkerhet. Samlande av kunskap sker nu.