söndag 11 april 2010

Hinkar köptes, luftning av jord ( viktigt.)

Jag köpte 8 stycken hinkar på 12 liter vardera. Kostade mig 12 kr/styck på en rea. Svarta naturligtvis så att rötterna får gosig värme av solen. Något som jag har lärt mig empiriskt då jag har odlat chili är att luftning av rötterna är ganska viktigt. Det är kanske en av de signifikanta skillnaderna mellan hydroponic system med sina olika syresättande applikationer jämfört med jordbaserade system. I det jordbaserade systemet är luftning av rötterna beroende av många faktorer.

1) Hur tätt packad jorden är ( använd leca, perlite m.m för att skapa luckerhet)
2) Ett lite mer riskabelt tips. Använd en smal pinne och skapa luftficka ner till botten av krukan. Kan skada rötterna med lite mer oförutsägbara konsekvenser.
3) Har inte testat detta. Jag diskuterade med min grannbloggare herr Hultstrand huruvida man inte skulle använda lite dagmaskar. Speciellt i en större hink för luftning. Herr Hultstrand hade hört talas om sådana försök. Men resultate var enligt rapporterna från försöken tvivelaktigt. Det verkar som om daggmaskarna skapade lite för mycket hål. Så att växten inte gynnades, snarare tvärtom. Ska testa det på någon reservplanta i vilket fall som helst.
4) Många hål i botten på en kruka/hink.

På tal om hink. Blev en hel del borrande för att skapa dräneringshål för hinkarna. Fick låna en borr av min granne. Ni ser honom till vänster.Det var bara att börja borra. Enkel godtycklig demolition. Notera att jag borrar sidohål ungefär 2-5 cm ovanför botten.


Jag skrev i början om luftning. Jag tror det kan vara viktigt. Så jag körde på en hel del hål. För att ni ska slippa räkna hålen i bilden. Så fick jag det till c:a 24 stycken 1 cm:s hål. De som är lagda åt den masochistiska riktningen kan ju klicka på bilden och räkna om jag hade rätt.
Färdigt produkt, Chocolate Scotch Bonnet fick denna boning. Då den har många stora blad så räknar jag med att plantan hinner bli klar med sin tillväxtfas innan den går över till blombildningsstadiet. Klicka på bilderna för förstoring.4 kommentarer:

Janne sa...

Vilka plantor!! Ett tips på sista hemmet för de små. Jag gick in på City Gross i Lund i ett annat ärende och såg att hinkarna de får alla snittblommor i är svarta 10 literskärl. Miljövänlig som man är (?) erbjöd jag mig att återvinna dem utan extra kostnad för dem. De berättade att de slänger ca 20 st i veckan. Så det är bara att hämta.

Michael Salemsson sa...

Jag försökte fixa snittblomshinkar från olika ställen. Här i Stockholm har jag varit utan framgång. Någon i Stockholm som känner till ett snittblomshinkutgivare får gärna skriva en kommentar här.

Jan Löfgren sa...

Har en annan galning till arbetskamrat. Han gick också lös på chiliodling i år. Jag ska skänka honom ett gäng 10 litersspannar (ja, jag vet, det heter inte så utanför Skåne, men jag sitter i Skåne när jag skriver det så det så). Han kan nog släpa upp ett gäng extra när han ändå släpar upp sina. Hojta om du vill att ja ska fråga.

Michael Salemsson sa...

Nop, det är lugnt för min del nu. Jag har allt i krukväg jag behöver. Snarare kommer jag investera i ett mellanting. Runt 5-7 liter. Då jag satsar mestadels på inomhusmiljö. Tack ändå.