lördag 17 april 2010

Näringsmedel för chiliplantor.....tips&råd samt frågeställning.

Fråga: Vilket näringsmedel använder ni till era chiliplantor ?? ( Svara i kommentaren)

Jag använder själv

Chili Focus N-P-K 3:1:4,4
Nitrozyme (står inget N-P-K)
Brända Löv ( Fan vet vad det är för N-P-K)
Vitaminpiller( Apotekets Man, Jag skämtar inte, för att tillsätta mikroämnen)
Bärgdösel N-P-K 2:4:17 ( Använder denna då det börjar Blomma, Hög
Kaliumhalt för fruktbildning)

Det intressanta är att veta i vilka koncentrationer Makroämnena N-P-K finns och få ett hum om vad som kan vara bra enligt tidigare erfarenheter för chiliplantor.

Låt oss kort göra en resume över gödsel till växter. Det finns hur mycket länkar som helst men kortfattad blir det enligt ( http://www.odla.nu/metoder/naring.shtml)

Kväve (N) stimulerar bladtillväxten och växter där man äter det gröna, som sallat, behöver mycket kväve. På de växter som ger frukter kan för mycket kväve resultera i små och dåligt utvecklade frukter och blommor. Bladverket blir däremot mörkgrönt och frodigt, men växten blir lättare mottaglig för sjukdomar. Det mesta kvävet finns i luften men bortsett från baljväxter kan övriga växter inte ta upp det.

Fosfor (P) behövs för knoppsättningen och för att binda solenergi. Fosfor finns i olika former i jorden. Är pH-värdet i marken lågt kan fosforbrist uppstå trots att marken fosforrik. Det är dock ovanligt att växterna drabbas av fosforbrist. Vid brist får växterna mörkt grön färg och ibland även violetta partier. Överskott av fosfor är inget växterna lider av.

Kalium (K) har stor betydelse för fruktsättning och kvalité. I lerjordar finns oftast bra kaliumtillgång. Sand- och mulljordar är däremot oftast kaliumfattiga. Brist på kalium visar sig som bruna och vissna bladkanter. Överskott försämrar upptagningen av magnesium.


Min kommentar till Kalium:
K(Kalium) = Ska tydligen vara bra för fruktsättningen. Men dess viktigaste funktion är att den fungerar som en jontransportör och har således indirekta/direkta påverkan på tillväxthastigheten. Mindre mängd Kalium mindre möjlighet för växten att använda sina protonpumpar i cellerna. Slutligen också mindre tillväxthastighet.

Svar på "Lövets" fråga i tidigare inlägg, kommentar. Vilken typ av gödselmedel ska man använda? Först och främst vill jag bara tillägga att jag är ingen expert. Men jag har ju lite Biokemi kunskaper. Många hävdar att man ska köra mycket kväve i tillväxtfas för att köra mer fosfor och Kalium senare vid skördetid m.m. Det låter inte fantastiskt smart måste jag säga. I Jannes Fall med Bärgödsel där N-P-K är 6:6:8 så är den väldigt balanserad. Kanske mera kväve än det förhållande han har. Det hönsgödslet du använder Janne är N-P-K 4:1,5:2. Vilket låter som utmärkt bas. När du får frukt kan du köra din andra gödselmedel.Men som helhet väldigt Balanserad N-P-K förhållanden. Gödselmedlet Chili Focus hävdar att de har kommit fram till den bästa formulan (grundad på 20 års arbete blahablaha) för chiliplantor som är N-P-K 3:1:4,4. D.v.s att den ska ha lite mindre fosfor och mer Kalium än Kväve.

Vad som är sant eller inte är egentligen omöjligt att sia om. Men som tumregel kan sägas att när man är nöjd med en ungefärligt storlek på en planta så kan man dra ner på kvävet och köra lite mer Kalium/Fosfor. Kalium/Fosfor blir definitivt viktigt vid fruktsättning. Jag vet tack vare Jannes inlägg att jag med mycket stor sannolikhet har 2 plantor som har lite fosforbrist. Bland annat en Red Savina som har mörkgröna nästan violetta blad. Tackar för att du gjorde mig mer uppmärksam på gödselbiten. Jag undrade just varför Red Savinan hade så mörkgröna blad. Men nu ska jag tillsätta mer fosfor och se hur den repar sig.

Svara gärna på frågan vad ni använder för Gödselmedel till era chiliplantor i kommentar. Tack på förhand.

11 kommentarer:

Jan Löfgren sa...

Du är fanimig en skön lirare. Här ställer man en försiktig fråga och ut kommer det en Wikipediauppsats :) Jag bugar ödmjukast och hävdar att du är en mycket god representant av mänskligheten.

Jag ska läsa igenom detta noga och göra upp en testplan där jag provar några olika varianter. Ska bli intressant.

Jag köpte följande extrakt av Runåbergs i höstas som jag ska ha till min vitlök.
http://www.runabergsfroer.se/asp/Main.asp?id=65&kat=tillb
Står inget om NPK fördelning, men jag tror att jag ska testa det på några plantor och se vad som händer. Vad tror du, kan det gå vägen, tro?

Michael Salemsson sa...

Hello sir, tackar för frågan och kommentaren.

Din fråga ledde till att jag var tvungen att kolla in vad alger respektive blåstång innehöll rent kemiskt. Det är helt sjukt. Men blåstång är ju fan i mig ett utmärkt näringsmedel!! Jag har för mig att du inte bodde långt ifrån kusten. Om du vet med dig att det inte verkar vara jättetrafikerad med avseende på fartyg m.m ( för att undvika att använda blåstång i en bensinblandning ) på något kustställe så skulle jag nog använda blåstång. Det som du har köpt där är hur lugnt som helst att använda. Men vanlig svensk blåstång (som tar tydligen c:a 2 månader att förmultna) ska funka hur bra som helst. Här är en kort länk till torrsubstansen av blåstång. http://chaos.bibul.slu.se/sll/forb_org_biol_odl/odlaren/ODN88-3/ODN88-3C.HTM

Förhållandena på N-P-K i blåstång är ju c:a 2,7:1,7:6,5. Sedan skulle jag aldrig "dissa" 1:10 utspädd urin. Om man inte snusar eller tar mediciner av något slag är det ju fan i mig dumt att inte använda ett gratis gödsel. Här är länk på ett test genomfört av odla.nu representanter. Båda alternativen miljövänligast. http://www.odla.nu/artiklar/godsling.shtml

Notera att urin hade bättre effekt än vad vissa gödselmedel har på marknaden. Men det måste vara utspädd 1:10 och man bör inte använda mediciner eller nikotin om man ska använda den.

Jan Löfgren sa...

Fantastiskt hur några ideér och lite kommunikation funkar som "plantskola" för vidare utveckling av ett ämne.

Mina chilisar ser Östersjön från sitt söderfönster där de är uppväxta. Jag ska kanske gå ner på stranden och plocka lite tång, blanda det i lite jord och portionera upp det till hugade Chiliodlare om 1-2 månader.

Tack för researchen och att du tog dig tid.

Michael Salemsson sa...

Rättelse av mig själv. Jag hävdade att använda blåstång som näringsmedel är mer miljövänligt än att använda något liknande som har fraktats från ex.vis Englad m.m. Men jag vill också tillägga att det bör vara sånt som kanske har spolats upp på stranden så att man inte bestämmer sig för att rensa stränderna på blåstång. Levande blåstång utgör viktig skydd och miljö för mindre arter såsom tångräkor m.m. Men sånt som har spolats upp på land är det ju bara att plocka upp och lägga i komposten.

Anonym sa...

Varför ska man inte använda sitt urin om man använder nikotin? Fimpar och snusar i krukan och "fimpvatten" är ju annars gamla beprövade sätt att bekämpa t ex blomflugor och bladlöss och tidigare såldes ju koncentrerad nikotin som bekämpningsmedel (förbjudet nu pga att det är så giftigt).

Michael Salemsson sa...

Nikotin är en produkt av växter (tobaksplantan) som är till för att döda växtätare. I dess fall D.v.s insekter av olika slag. Det är helt enkelt ett skydd av tobaksplantan mot angrepp utifrån. I din jord så finns det ett myller av liv. Små små insekter m.m. med olika funktioner som spelar en roll när det gäller jordens balans. Några av insekterna har som funktion att parasitera på andra. Generellt är det ganska bra att ha livsmöjlighetstillgång till alla arter om man inte vill gå (pesticidvägen ) Att dumpa på nikotinblandat urin kan ju göras. Men då kanske man får en död zon? Personligen har man ju lärt sig i biologin att motståndskraften ( resiliensen) mot angrepp utifrån ökar ju mer arter det finns i en ekologisk miljö (krukan/trädgården/växthuset m.m). Blomflugor eller sorgmyggor som de oftast handlar om kan man ju ta död på med olika nematoder (biologisk metod) eller använda diskmedel ( ej parfymerad, gul diskmedel med lite vinäger och socker i, kolla nätet för tips). Men lita på mig på följande punkt dock. Din egen jord mår bäst av om den lever. Fast, du kan ju ta och testa på två plantor. Nikotinhalten kanske är så pass liten i den utspädda urinen. Återkom gärna med en rapport. Jag kan ju ha fel. Men principiellt att använda nikotin till för att döda insekter i en jord är big nono för det finns nyttodjur som stryker med i samma veva.

Michael Salemsson sa...

Rättelse till min egen kommentar. När man använder diskmedelsmetoden för att ta död på sorgmyggorna så är det en metod för att döda de vuxna individerna. Det är inget som hälls på jorden eller så.

Anonym sa...

Ja, så långt tänkte jag inte så klart;) Tack för svar!

Michael Salemsson sa...

Jag är jätteglad för din fråga. Det leder att jag får tänka till. Så länge en hobby inte utvecklar en känns det mindre inspirerande att hålla på med den. Men när vi håller på och ställer kritiska frågor till varandra det är då man utvecklas och tvingas tänka till. Då blir hobbyn intressant. Tackar för din fråga.

Anonym sa...

Johnny heter jag, jag bedriver en stor Chilli odling i västra sverige - Falkenberg, med 800 olika sorters Chilli. Vi är 10 anställda i företaget, och omsätter dryga 12milj kroner om året. Mitt tips jag kan ge till Er som odlar. Socker! Blanda socker ihop med matjorden, ocn ni får en betydligt bättre Chilli. Detta är ett väl beprövat sätt, men ännu inte så känt i skandinavien. Hör av Er för fler frågor.

Anonym sa...

Jag tror det hänger mycket på vad man har för jord. Jag hade problem med en övervintrad naga i kruka som tappade blad. Planterade först om i vanlig plantjord utan förbättring. Efter en rejäl dos(150g) blåkorn (21-4-7) så kom den igång ordentligt med massor av nya blad och skott på bara ett par dagar.