tisdag 13 april 2010

Höjddata II

Piquin = 37 cm ( växer på bredden och inte höjden längre) (3,5 liter kruka)

Jolokia = 30 cm ( Växer endast på bredden, börjar bli en buske) (3,5 liter kruka)

Naga Morich = 20 cm ( 4 cm höjdtillväxt på 12 dagar) ( 1,5 liter kruka)

Red Carribean = 26 cm ( 5 cm på 12 dagar) ( 1,5 liter kruka)

Long Slim Cayenne = 18 cm (3 cm på 12 dagar, liten kruka kan vara inhiberande
för tillväxtfasen, omplantering idag)( 0,5 liter kruka)

7 pod = Mätdata olämplig, omplantering har påverkat mätdata.8 cm ( 0,5 liter kruka)

Chocolate Scotch Bonnet = 58 cm ( 8 cm på 12 dagar, bra tillväxt ingen inhibition med avseende på tillväxtfast från kruka på 3,5 liter till 12 liter hink)

Piementa De Neyde = 56 cm ( 5 cm på 12 dagar) (3,5 liter kruka)

Chocolate Jolokia = 37 cm ( tillväxt på 9 cm på 11 dagar, anmärkningsvärt 1,5 liter kruka)

Bishop Crown = 60 cm ( endast 1 cm tillväxt trots näring. Mycket trolig orsak fortfarande, för lite ljustillgång till skillnad från tidigare. Har icke plats och andra plantor prioriteras före denna, hoppas på att solen Boostar tillväxtfas 10 liter terra-kotta)

Red Savina = 25 cm ( något inhiberade tillväxten, separerade och klippte bort suspekta blad, tillväxt +- 0 cm, 2,5 liter kruka)

5 kommentarer:

Janne sa...

Vilken fart du har på dina plantor. När och hur tillför du näring? Jag har inte gödslat alls ännu. Mina står i 1.5 literskrukor sedan ca 3 veckor och är allt mellan 7-40 cm höga. Planterade i Hasselfors P-Jord med leca i botten och 10% perlite utblandat i jorden. Tacksam för lite tips.

Michael Salemsson sa...

Jag köpte en billig planteringsjord 50 liter eller så. Tror att det var något organisk variant för Grönsaksodling. Leca-jord blanding i botten ( ser till att inte Leca-kulorna täcker för dräneringshålen om de har samma storlek i diameter då blir det ju dåligt med syre för rötterna). Tillsätter godtycklig mängd perlite eller för större hink Leca-jord blanding men lite Leca ( max 5 %?). Perlite runt 10-15 % genom hela jordmassan. Så i större krukan 5 % Leca genom hela jordmassan samt 10-15 % Perlite.
Näring tillför jag mer och mer regelbundet ju starkare solen är. Men jag vattnar ju kanske var 3-6 dagar beroende på hur bra de är på att sluka vattnet-näringslösningen. Så jag kanske tillsätter näringslösning 2 gånger/månad. Men inte till Bih Jolokian. Den har så mycket blomskott och växer på bredden. Mer kväve så skulle den bara fortsätta att satsa på tillväxt och aldrig bilda frukter. Dessutom ska jag behålla den inomhus genom nästa vinter så jag vill inte att den blir jättestor. Just nu satsar jag på att tillföra lite kväve till Long Slim Cayenne då jag tycker att den växer lite för långsamt för en Capsicum Annuum art.

Michael Salemsson sa...

Rättelse, jag kommer inte tillsätta mer näringslösning med avseende på kväve till Bih Jolokian. Men näringslösning kommer tillsättas.

Janne sa...

Tror jag är med och förstår att jag nog är på rätt spår vad gäller jord/leca/perlite.

Däremot skulle jag vilja be dig om att upplysa en okunnig halvdansk om vad skillnaden är mellan kväve och näringslösning. Jag har Hasselfors hönsgödselpellets (lösa upp i vattnet?)samt Effekt Bär & Tomatgödsel (organiskt NPK 6.6.8).

Vilket av dessa bör användas till mina ungdomar (du har sett de senaste bilderna tror jag)

Michael Salemsson sa...

Svaret på din fråga kom i nästa inlägg. Men du kan inte misslyckas med att först körahönsgödsla tills blombildning/fruktbildning då är det dags för Effekt enligt min mening ( obs jag är ingen expert men så skulle jag ha gjort). Men om du börjar med Effekt innan så kommer det inte vara negativt hellre. Effekt:s N-P-K balans är riktigt nice. Försökte få tag på den här men lyckades inte. Fosfor-halten är bra i den.