fredag 23 april 2010

150 blomskott på B. Jolokian

Jag gjorde en uppskattning på antal blomskott på B. Jolokia. Plantan är c:a 32 cm hög men c:a 60 cm bred. Om man beskriver den med 4 huvudgrenar förutom en stam. Så hade en huvudgren 50 blomskott ( eller blommor, jag räknar blommorna som blomskott också).

D.v.s möjligtvis runt 200 blomskott på plantan. Men för att vara på den säkra sidan tas 50 bort.
"Ok ok......kompis" 150 blomskott på en planta. Det låter som ett overkligt högt tal i mina öron. För det innebär potentiellt 150 frukter på plantan och bör således ha en karantänzon runt omkring sig.

Tyvärr är det en sanning att den har c:a 150 blomskott.

Frågan är då hur den har lyckats med detta? För man ska inte ge mig äran.
Jag har ju hjälpt den. Men jag var nyfiken på om jag hade gjort något speciellt med den.
Jag måste erkänna att jag är ju experimentell full. När det gäller näringsmedel så är det, oavsett vad man tycker, viktigt inslag i odling. Beroende på vad man hade för jordegenskaper så kan det vara mycket betydelsefullt.

I Menthas fall så försöker hon göra det lite mindre betydelsefullt genom att skapa redan i initialskedet en perfekt jordsammansättning ( hon får gärna ge oss receptet samt rapporten angående resultatet, det ska bli spännande att följa hennes odling). Det är ett bra och väldigt smart sätt att arbeta.

För oss andra patrasker med snabba lösningar i hjärnan så kan följande ha funkat i min B. Jolokias fall.

Jag har haft i chili focus som näringsmedel. Men jag har också tagit ett vitaminpiller ( apotekets man) krossat den i mortel och rört ut den i vatten. Då blev jag snabbt varse om att allt inte var vattenlösligt. Det fanns delar som D-vitamin som är fettlöslig. Så jag hällde i lite olivolja och rörde runt bägaren. Försökte lösa upp vitaminpillret så mycket som möjligt. Sedan tillsatte jag det till krukan som ett inslag av mikronäringsmedel. Vissa mikronäringsmedel kan vara viktiga och även till och med begränsande ( speciellt i blombildningsfas, gärna då blommor har olika färger m.m).

Om det har haft någon inverkan eller inte är ju högst spekulativt. Det man kan konstatera är dock att plantan inte har protesterat nämnvärt. På en punkt skulle det kunna vara så. Den jäveln har inte bildat tillräckligt med frukt ännu. Men jäklar vad blommor det är. Det jag vet är att frukt bildas gärna då ljus/värmeförhållandena är optimala. Så för tillfället tycker jag att jag har gjort allt helt korrekt men att det geografiska läget 59 grader norr om ekvatorn talar inte för min fördel för maximal fruktbildning. Speciellt inte i April månad. Sista faktorn är att jag har ju allt inomhus och endast 2*36 W lysrör. Allt jobb innan fruktbildning är gjort. Nu låter jag årstiderna ta över rollen och arbetet med fruktframställning. Vila och njutningens tid är kommen.

4 kommentarer:

Jan Löfgren sa...

Galaxer i mina braxer! Den tokiga vetenskapsmannen har slagit till igen.

Jag är ej förvånad över detta resultat eftersom jag är av den övertygelsen att när man provar oortodoxa metoder så går det antingen rent åt helvete, med eller utan musik, eller så blir man den profet som leder pöbeln till ljuset.

Om jag trots min ödmjuka, försiktiga, lågmälda och något tillbakadragna natur får yttra mig, så hade jag själv det goda omdömet att från första stund jag hittade denna udda profil från det stereotypa Stockholm, inse hans storhet och enorma potential. Denna storhet som vi så väl behöver i vårt nördskap inom detta, ursäkta min dristighet, unga och outforskade område som trots allt Chilimani innebär.

Alla genier har dock sina fruktansvärt mörka sidor och behöver vägledning från gång till annan. Enligt denna gossen från myllan i Söder är Den Store Vetenskapsmannen något revolutionerande på spåret här, dock har Han fullständigt vänt upp och ner på begreppen i detta fall.

En Chiliplanta kan, i alla fall enligt mig, aldrig på tid vara en man. Anledningen är som alla förstår (ursäkta, min högst vördade guru) att med dessa vackra färger och den intensiva hettan, så är alltid en Chiliplanta en kvinna och borde därför behandlas med försiktighet och Vitamin Kvinna från nämnda Apotek.

Till skillnad från vår ledare använder jag aldrig vetenskap och fakta som grund för mina teser, utan jag bara gissar samt snor och gör om andras funderingar. Kanske inte så trovärdigt, men jävligt kul. :)

Eder ödmjuke - Jan Löfgren

Michael Salemsson sa...

Jannes subtila förslag att använda "apotekets kvinna" med anledning av att plantorna är "kvinnor" får gehör utan minsta eftertänksamhet. Zon 1 mannen har naturligtvis rätt.

Nästa gödning kommer innehålla apoteket kvinna. Största skillnaden i mikronäringsämnen är att den innehåller mer järn ( p.g.a kvinnors menstruation så har de järnberikat dessa vitaminpiller).

Ja va fan, varför skulle det vara fel ?? Mer stål in i dessa chilepepparkraftverk !!!

Patrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik sa...

Härligt! En planta som har så mycket blommor måste verkligen trivas! Min Inca Red Drop har i och för sig nu 24 frukter men den är verkligen mycket lättare än Jolokia. Ser verkligen fram emot att följa din plantan, det kommer bli en explosion när den väl sätter igång att producera frukter.