lördag 13 mars 2010

Mänsklig piss som gödningsmedel

Lika bra att få ämnet avklarat.

Det är ingen myt att den mänskliga urinen innehåller en hög koncentration av kväve i form av Urea ( NH2-CO-NH2). I den mycket tillförlitliga källan wikipedia står följande
"Urine contains large quantities of nitrogen (mostly as urea), as well as significant quantities of dissolved phosphates and potassium, the main macronutrients required by plants. Diluted at least 8:1 with water it can be applied directly to soil as a fertilizer. Undiluted, it can chemically burn the roots of some plants."
Detta betyder att man kan alltså med utspädning 8:1 använda mänskligt urin som fertiliseringsmedel. De som vill prova det bör veta om att det finns en odörproblematik i samband med detta. Jag har testat detta i en utomhuskruka med utspädd urin för att se om tillväxthastigheten ökar eller inte. Plantan dog och det emannaerade en nyans av hundpiss. Kontentan av allt detta är att visst innehåller urin höga halter av kväve och den kan utnyttjas. Men urin är också ett sätt för människor att bli av med olika typer av gifter för den mänskliga kroppen. Att tillsätta detta till en behållare av mindre format kan vara ödesdigert. I en större trädgård bör det dock vara ok och till och med smart.

3 kommentarer:

http://lunken.wordpress.com sa...

Har också testat detta... skrev lite om det för några år sedan..
http://lunken.wordpress.com/2006/09/27/godsla-med-kiss/

Anonym sa...

Läste på odla.nu för ett bra tag sedan där en kvinna undrade om man kunde frysa in urin på vintern för att använda under sommaren. Riktigt så bra tror jag inte det är så att det skulle vara värt besväret;)

Michael Salemsson sa...

Tackar för svaret. Läsarna bör studera Lunkens länk när det gäller att använda urin som gödselmedel. Bra och intressant länk. Framför allt miljömedveten lösning.
Jag är själv skeptisk till det faktum att man kan använda det inomhus då jag inte skulle våga riskera en plantas liv ( p.g.a att en eventuell slaggprodukt ( nikotin, medicinrester m.m behöver inte finnas i makronivåer för att skada en planta). Lyckligtvis brukas inte nikotin längre.
Men det är ett vågspel. Lunken får gärna dock redovisa resultatet av något inomhusexperiment där data för krukstorlek m.m tas med.
Tackar ödmjukast för inlägget.