fredag 26 mars 2010

Olika chilisorter har olika stora blomskott.

Jag har en chilisort som heter Piquin ( Capsicum Annuum). Klicka in på bilden för att kolla in blomskottet på denna sort. Det är minigrejejn i grenvecket. Den är fan i mig mikroskopisk liten.


Då fick man lära sig något nytt. Det skiljer en hel del i blomsize på chilisar.

måndag 22 mars 2010

Fråga

Kan man ta av blad på en planta för att plantera den djupare? Vad tycker ni? Jag lägger den som en diskussionsfråga.

Behaglig syn


Piementa De Neyde har vackra blad. Växer jäkligt snabbt också. Vad har du lagt i jorden herr Hultstrand?? Jag har inte lagt i något kväve eller liknande själv. Plantan ligger nu på 40 cm prick.

Längst ner är den dock lite ranglig. Vilket föranleder mig att påpeka det för de som köpte plantor av mig. Använd gärna en fläkt. Plantor behöver också gympa. De kan bära mer frukt. Kommer lättare att klara sig utomhus. Får tjockare stjälkar och zzzzzzz.......









Jag planterade om Bishop Hat ( Capsicum Baccatum) . Om den kunde yttra sig så tror jag att den skulle samtycka till sin slutgiltiga bostad. Den fick en mainstream utstyrsel. En orange sak på c:a 8-10 liter. Kallas för Terracotta kruka för kategorin människor som är jättenyfikna.


Fan vad skönt. Det enda jag behöver tänka på nu är att vattna den.










En annan vinkel på den prydliga Bishop Hat. En av mina växter som syns i bakgrunden har utvecklats till en riktig förstklassig representant för sin sort.


















Det är min mycket fina Chocolate Scotch Bonnet. Den har fått en grotesk tjock stam på en 30 cm planta. Mycket fläktvind har varit på den här.

Hade det varit en häst, så aspirerar den definitivt som en avelshingst. Det är precis det som är tänkt också. Men den har fått tuff konkurrens från Piementa De Neyden.
Ett ganska lyxigt problem för min del. Hur jag utformar min framtida korsningsmatris får jag organisera vid ett senare tillfälle.

lördag 20 mars 2010

Reservtrupperna ut på spaningsuppdrag.



Jag skickade ut mina reservtrupper för att spana in solen. De skulle informera mitt elitgarde ifall det är "grönt" att hälsa på solen en stund. Mina elittrupper består naturligtvis av burdusa typer som biter skarpt ifrån sig vid minsta anstöt. Längst till vänster är deras förvånansvärt givmilde Fältmarshalk och den tillika snabbt växande General "Bishop". De andra i bakgrunden är busar, lönnmördare och stråtrövare av de värsta slag.






De tappra reservisterna är dessa. Notera även att det yngsta kompaniet har fått order om att hälsa på solen. Detta kan de göra tack vare sitt specialskydd. I sinom tid vet man resultatet av detta våghalsiga projekt. Den yngsta plutonen består bland annat av "Skorpionplutonen från Trinidad". Men dem anses jävligt lata. För de vill aldrig titta upp ur jorden. Ordervägran på ett tidigt stadium får icke förekomma på min ära! Jag samtycker inte till detta förfarande och har således inte gett upp hoppet om att de ska lära sig vett och etikett.

De andra från samma pluton är desto mer samarbetsvilliga och består av bönder som gillar "7 grytor" samt små ynglingar som går i puberteten med "turbo" fart.

onsdag 17 mars 2010

Mammutträd i Stockholm

Slutligen vill jag bara tillägga något intressant. Jag hade hört rykte om att ett mammut träd

(Sequoiadendron giganteum) var planterat i Stockholm. Naturligtvis var det i regi från Bergianska trädgården. Trädet var placerad på den så kallade "Nordamerikanska fjällen". Det var förbryllande att experimentet inleddes. Kanske var det en stark tro på växthuseffekten eller något liknande. Allmänt om (Sequoiadendron giganteum) kan ses via olika källor. Men det finns inte många kända exemplar på de högre breddgraderna. Ett känt exempel är i Malmö med en höjd på 18 m. Malmö är då i Zon 1? Jag rusade till Bergianska för att verifiera "myten" och trädets skick. Den var planterad 1999 och hade en höjd på c:a 3 m. Men såg ordentligt tilltufsad ut av den bistra vintern. Alla barr på hela plantan hade blivit orange-färgade. Dock så såg jag högst upp att det var grönt de sista 20 cm.

Trädgårdsmästaren på Bergianska var oroad över situationen men det fanns en chans att den skulle klara sig. Slutsatsen är att det kanske är möjligt att lyckas med att plantera mammut träd med ett gynnsamt skydd för vind och med mycket sol. Hoppas denna lilla utlägg angående sydligare arter i vårt karga land inspirerar er.

Avhärdningsprocess inlett.



Jag har inlett processen med att härda åtminstone en planta för utomhusmiljö. Valet föll på den mycket snabbväxande Bishops Hat ( Capsicum Baccatum). Den här rackaren har haft en tillväxt-hastighet på c:a 1 cm/dag under de sista 20 dagarna. Jag trodde inte på det själv. Men thank god för mätningar. Bilden togs 2-24. Innebär 24 Februari för oss som inte förstår.






Den här rackaren är på c:a 54 cm nu! Den har vuxit till sig ganska bra på sistone på grund av flera subjektiva bedömningar.











Jag ljög. Jag har inga subjektiva bedömningar. Men boosten skulle kunna vara för den tillväxande ljusstyrkan av den naturliga solen. Här till vänster är ett bildbevis på härdning för utomhusmiljö under dagen. Jag tog ut den första gången 5 min. Dagen därpå 10 min. Tredje dagen 15 min. Det här rekommenderas EJ. Det är ett vågspel från min sida. Jag är osäker på hur den hanterar den kyliga luften. Men jävligt bra har den växt de senaste dagarna.











lördag 13 mars 2010

Mänsklig piss som gödningsmedel

Lika bra att få ämnet avklarat.

Det är ingen myt att den mänskliga urinen innehåller en hög koncentration av kväve i form av Urea ( NH2-CO-NH2). I den mycket tillförlitliga källan wikipedia står följande
"Urine contains large quantities of nitrogen (mostly as urea), as well as significant quantities of dissolved phosphates and potassium, the main macronutrients required by plants. Diluted at least 8:1 with water it can be applied directly to soil as a fertilizer. Undiluted, it can chemically burn the roots of some plants."
Detta betyder att man kan alltså med utspädning 8:1 använda mänskligt urin som fertiliseringsmedel. De som vill prova det bör veta om att det finns en odörproblematik i samband med detta. Jag har testat detta i en utomhuskruka med utspädd urin för att se om tillväxthastigheten ökar eller inte. Plantan dog och det emannaerade en nyans av hundpiss. Kontentan av allt detta är att visst innehåller urin höga halter av kväve och den kan utnyttjas. Men urin är också ett sätt för människor att bli av med olika typer av gifter för den mänskliga kroppen. Att tillsätta detta till en behållare av mindre format kan vara ödesdigert. I en större trädgård bör det dock vara ok och till och med smart.

onsdag 10 mars 2010

Grön lägenhet = ökad stressresilient.


Blomskott på Bishop Hat ( Capscicum Baccatum)
Bort med skitet, tänkte jag.


Lustigt nog skötte moder Natur detta åt mig innan jag hann mobilisera handlingen. ( Ibland dröjer min mobilisering i några dagar).










Samma planta. Denna har nu nått en höjd på 42 cm. Krukan är på 3,5 liter. Själva omkrukningen skedde från 2,5 liter till 3,5 liter för 7 dagar sedan. Plantan bortskänkes till någon godtycklig vän som har ett utomhus ställe. Den gör sig bättre med svajande vind och dygnstemperaturvariatoner än inomhusmiljö.
















Nu till något intressantare. Kolla in bladen precis vid jorden. Detta är på en Bih Jolokia ( Capsicum Chinense) . Den här plantan har av någon anledning MASS-producerat småblad nere i bottenvåningen hos den. Det är helt bisarrt. Min löjligt nyfikna hjärna undrar, varför? Vad finns det för mening att producera så mycket så lång ner så att det nuddar jorden nästan? För mycket näring?
Ja, som man förstå är frågorna många. Någon vänlig själ som förstår sig på detta kan kanske svara på detta. Var god att kommentera med ett svar.

Plantan sedd ovanifrån. Klicka på bilderna för att få förståelse på storleken på minibladen vid botten.

Notera också de fina blomskotten på väg. Patrik i grannbloggen och jag hade diskussion om detta. Han tycker att man ska behålla dessa.
Jag mottog rådet men lyder under den finska bödeln Jukka Kilpinen. Jag har dock utvecklat en teori som är ett mitt emellan steg mellan båda dessa herrars råd. Dock applicerar jag den teorin nästa år.














I övrigt måste jag erkänna att det ser Jävligt bra ut nu. Att odla chili skänker mig mycket glädje. Jag hade en otroligt stressig helg på jobbet men repade mig förvånansvärt snabbt. Kanske är det att man sysslar med växter som gör att man har blivit resilient mot stress på något sätt? Billig, skön, vacker, lustfylld hobby. Som också är någon form av antistress medicin?