tisdag 16 februari 2010

Börjat blogga om min chiliodling.


Anledningen till denna blogs början är att det finns goda ting förknippat med detta. Vi chilibloggare kan hjälpa varandra med tips och råd. Men främsta orsaken är att då det är första gången jag odlar chili på allvar så har jag så mycket frågor som jag tror många andra botanikintresserade kan hjälpa mig mig. Jag har till exempel för många plantor men skulle vilja ha andra sorter. Jag tror att det här är ett bra sätt att nå ut till likasinnade. Mitt första problem är detta. Är det någon som känner igen symtomen på bladet. Detta har drabbat en Capsicum Chinense. Och i stort alla blad är drabbade.

5 kommentarer:

Patrik sa...

Tyvärr är jag inte så duktig på chilisjukdommar. Det jag vet är att jag vid något tillfälle har haft liknande symptom på en eller två av mina chilepeppar. Då bla Hot Lemon. Den var övervintrad och verkade inte gilla inomhusmiljön, men senare minskade det. Och när plantan sedan kom ut försvann det helt. Jag kan tänka mig att inomhusmiljö kan påverka. Jag skulle ha plantan isolerad till att börja med.

Chilivaari sa...

Vi har diskuterat samma sak några gånger i Finska Chilifoorum: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5867.0
Du kan kanske inte förstå finska, men vi tror att det är "Plant Oedema": http://utahpests.usu.edu/plantdiseases/htm/vegetable/oedema/

Det är inte mycket farligt.

Michael Salemsson sa...

Fan vad snällt att svara. Tack så mycket. Jag ska titta igenom det. Jag gav ett blad till min kompis James Bonet. Som är Ph D ( snart, om insekter flugor m.m). Han hade svårt att avgöra om det var en parasit men skulle kolla det i lupp och mikroskop.

Michael Salemsson sa...

Yep, det var plant oedema. Var inga problem alls. Handlar om att en planta oftast behöver mindre vatten. Jag har upptäckt ett bra tips under odlingen. Låt det gärna torka ut i jorden. Inte så att bladen vissnar. Men precis så att bladen är på väg att slokna och sen vattna igen. Det verkar som om det har en väldigt gynnsam effekt på rotbildningen och plantan växer mycket snabbare enligt metoden vattna mer sällan. I alla fall under vinterhalvåret. Tipset om omplantering i endast marginellt större krukor är ganska bra att köra på också.

Anonym sa...

Intressant inlägg! :) Jag hittade tidigare en annons för ekologiska chilifrön. Jag har gjort en beställning och väntar på att få komma igång :)

http://www.blocket.se/dalarna/Olika_sorters_CHILIFRON_fran_ekologisk_odling_36045808.htm?ca=6&w=1&last=1