lördag 20 februari 2010

Tredje Bih Jolokian, Första Red Savinan, blomskottsbildning.Första Red Savinan har fått blomskott. Det är den lilla blomknoppen gömd bland bladen. Strategiskt evolutionärt vald plats för att gömma en känslig liten blomma. Smart planta. Bra med evolution.
Plikten kallar. Pincetten, den som en del tar noppar ögonbrynen med ( i mitt fall "noppar?" jag bort näshår med denna), kommer fram.

Farbror Kilpinnen, ni vet, den finska chiligurun. Har varit tydlig gentemot mig. "Perkele om du får blomskott i Februari eller Mars! Bort med Blomjävlaaarna!" sa han. Jag inbillar mig en fräsande, morrande och chiliälskande finne. Som viftar hotfullt med en flaska "cobra venom" i min riktning. Man inser snabbt att det imaginära hotet är övermäktigt. Även om hela Östersjön skiljer mig från dennes fysiska gestalt så försvinner blomskottet raskt. Detta efter ha varit någon dag på denna jord. Själv skyller jag på finnen och min rädsla för denne.
Bildbevis på att en tredje Bih Jolokia ( Capsicum Chinense) har fått blomskott. Jag undrade. Någon kanske kan vara vänlig att förklara detta för mig. Vad är skillnaden mellan Bih Jolokia och Bhut Jolokia? En autistisk del av mig väcks till liv. Varför inte bestämma sig för ett namn om det är samma "sort"? Är inte det bara förvirrande med 8 olika namn på samma sort? Om det är nu samma sort chili? Dessa blomskott mötte "pincettbödeln". May you R.I.P. Kom gärna tillbaks vid mars. Eller när farbror Kilpinen säger att det är ok.

2 kommentarer:

Patrik sa...

Kolla in denna länk
http://www.fiery-foods.com/chile-pepper-gardening/127-other-stories-about-growing-chile-peppers/1890-bhutbihmorich-the-jolokia-comparison

Tyvärr är det så med chilepeppar, att det ofta är omöjligt att veta om det är samma sort. Det sägs att det finns över 10000 sorter, men jag kan nästan lova att 5000 av dem är dubletter. Jag strävar alltid att behålla namnet på sorten som chilepepparen hade jag köpte (eller bytte till mig) den. Det är mitt försök att skapa nån sorts ordning i koaset av chilepepparnamn. Den rikitga röran blir när folk själva börja byta namn.

Michael sa...

Hej, Tack för länken Patrik. Vore kul med en ny taxonomi för chilisorter. Uppenbarligen är ju många sorter samma "stuff". Någon borde systematiskt ta reda på vad som är dublett eller inte. Var är C. von Linnè när man behöver honom?